
.jpg)
ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ POLE DANCE;
ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ;
Το pole dance περιλαμβάνει στοιχεία από διάφορα είδη χορού που συνδυάζονται στο έδαφος και πάνω σε στύλο.
Χρησιμοποιείται όμως και ως μέσο εκγύμνασης, χωρίς πάντοτε να υπάρχει το στοιχείο του χορού.
Συνδυάζει:
-
Χορό
-
Άσκηση
-
Αισθησιακή κίνηση
Το pole dance συνήθως περιλαμβάνει μερικές έλξεις, στροφές και γυρίσματα, χορευτικές κινήσεις, αρκετά ανοίγματα και στηρίξεις.
Είναι ισομετρική και ισοτονική προπόνηση και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι περισσότερο αναερόβια άσκηση.
Ως μη αερόβια γυμναστική, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και το σώμα συνεχίζει την καύση θερμίδων για ώρες μετά το τέλος της άσκησης.
Τα οφέλη που μπορεί να αποκτήσει κανείς κάνοντας Pole dancing είναι :
1. ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.
Κάνει τις γυναίκες να νιώθουν περισσότερο σέξυ. Όσο προχωράνε τα μαθήματα, επιτυγχάνονται δύσκολες φιγούρες που σε αρχικό επίπεδο φαίνονταν ακατόρθωτες, με αποτέλεσμα να νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.
Παράλληλα, κρατάει το ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει συνεχώς κάτι νέο να κάνουν.
2. ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ.
Σύμφωνα με ειδικούς, ένας αρχάριος μπορεί να κάψει 290-400 θερμίδες ανά ώρα, ενώ ο προχωρημένος μπορεί να φτάσει τις 700.
Επομένως, αν γίνεται συστηματική προπόνηση, σε διάστημα λίγων μηνών θα παρατηρηθεί αισθητή απώλεια βάρους, συνδυασμένη πάντα με σωστή διατροφή.
3.ΜΥΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
Στο pole dancing χρησιμοποιείται το βάρος του σώματος. Έτσι, το σώμα γυμνάζεται ομοιόμορφα, χωρίς να γίνεται υπερβολικά ογκώδες.
Η γράμμωση του σώματος τονίζεται, διατηρώντας παράλληλα τη θηλυκότητα του γυναικείου σώματος.
Καθώς ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων αυξάνεται, η δύναμη της μέσης και του κορμού μεγαλώνει, κάνοντας το σώμα υγιές και δυνατό.
«Είναι γυμναστική για όλο το σώμα. Αυξάνει τη δύναμη, τη μυϊκή αντοχή και την ευελιξία», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας Joanna Nicholas.
4.ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ.
Οι κινήσεις γύρω από τον στύλο βελτιώνουν την ευελιξία και την κινητικότητα των αρθρώσεων.
Έτσι, μειώνονται οι πόνοι στην πλάτη και στους μύες, καθώς επίσης και η δυσκαμψία του αυχένα.
Παράλληλα, με τη συνεχόμενη προσπάθεια να σταθεί κάποιος πάνω στο στύλο, βελτιώνεται η ισορροπία καθώς αποκτά καλύτερο έλεγχο του σώματός του.
Ωστόσο, για να επιτευχθούν πιο απαιτητικές ασκήσεις και κόλπα πάνω στο στύλο, είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ασκούμενου σε ξεχωριστά μαθήματα ευλυγισίας και ενδυνάμωσης.
Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση που υπάρχει ιδιαίτερη δυσκαμψία η' απλά στη περίπτωση που ο ασκούμενος θέλει να νιώθει πιο άνετα.
Oχι μόνο για το χορό στο στύλο αλλά γενικά για την βελτίωση της φυσικής του κατάστασης. Στο polefitness mytilini θα έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε το άθλημα και να βεβαιωθείτε για όλα τα παραπάνω!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ POLE DANCE.
Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χορός έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια και πιστεύεται ότι θα περάσει, όπως κάθε τι καινούριο που έρχεται για λίγο και φεύγει, η ιστορία του pole dancing στη πραγματικότητα ξεκίνησε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια!
Αρχικά, σε ένα ινδικό άθλημα που ονομαζόταν Mallakhamb.
Στην Κίνα γινόταν συνήθως σε δύο στύλους ύψους 6 μέτρων, όπου οι άνδρες μεταπηδoύσαν εκτελώντας κινήσεις που αψηφούν την βαρύτητα.
Στη Δύση, ο χορός στο στύλο πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1920 στην ακμή της αμερικάνικης κατάθλιψης της εποχής.
Οι θίασοι πήγαιναν από πόλη σε πόλη διασκεδάζοντας τα πλήθη και περιλάμβαναν εμφανίσεις γυναικών που χόρευαν επιδεικτικά σε μια μικρή σκηνή μπροστά σε πλήθος ενθουσιασμένων ανδρών.
Αυτό έγινε γνωστό ως χορός σε στύλο. Ο χορός άρχισε να εμφανίζεται από τις σκηνές εκείνες σε διάφορα μπαρ την δεκαετία του 1950.Αργότερα, στην δεκαετία του 1980, τον ασπάστηκαν οι γυναίκες στα στριπτιτζάδικα.
Μετά το 1990, η Fawnia Mondey Dietrich, ξεκίνησε να διδάσκει αυτό το χορό σε κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα παρουσιάζοντας το πρώτο DVD εκμάθησης της τέχνης, ως αθλητική και χορευτική δραστηριότητα. Σήμερα το pole dancing διεκδικεί μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ πανευρωπαϊκοί και τοπικοί αγώνες λαμβάνουν τόπο σε πολλές χώρες.

Η ταύτιση του χορού στο στύλο με το στριπτίζ γίνεται για δυο λόγους:
Πρώτα, γιατί και στα δύο χρησιμοποιείται ο στύλος αλλά κυρίως γιατί χορεύεται με ελάχιστα ρούχα.
Όμως, ελάχιστοι γνωρίζουν πως οι στύλοι είναι φτιαγμένοι από αλουμίνιο, το οποίο καθιστά αδύνατο να χορέψει κανείς με ρούχα.
Επομένως, είναι απαραίτητη η επαφή με το δέρμα, για να υπάρχει καλή λαβή πάνω στο στύλο.
Υπάρχουν βέβαια και οι Κινέζικοι στύλοι, οι οποίοι είναι περιτυλιγμένοι με καουτσούκ και έτσι είναι απαραίτητη η χρήση ρούχων.
Για αυτό και υπάρχει πολύ καλό κράτημα.
Σε αυτή τη περίπτωση όμως, δε γλιστράει καθόλου και έτσι είναι σχεδόν αδύνατον να βγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στον στύλο φτιαγμένο από αλουμίνιο.
Εξάλλου, οι αθλητές πολλών Ολυμπιακών αθλημάτων προπονούνται και διαγωνίζονται με ελάχιστα ρούχα, ώστε να είναι άνετοι και να μην ζεσταίνονται παραπάνω από όσο πρέπει, ειδικά στα θερινά αθλήματα.
Όπως για παράδειγμα στην ενόργανη, στη ρυθμική, στο τραμπολίνο, beach volley, κολύμβηση, στίβος κ.α


ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΟΣΜΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ / ΦΥΛΟΥ;
Σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, είναι για άντρες, για παιδιά αλλά και για μεγάλους ηλικιακά ανθρώπους.
Στους άντρες δίνεται συνήθως βάση σε ασκήσεις ενδυνάμωσης πάνω στον στύλο, σε ακροβατικές φιγούρες και συνδυασμούς.
Στα περισσότερα τμήματα δεν διδάσκονται χορευτικές κινήσεις.
Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των 4 κιόλας ετών!
Είναι πολύ σημαντικό να αποκτάται από νωρίς ο έλεγχος του σώματος και των κινήσεων.
Συνδυάζει έναν ξεχωριστό τρόπο διασκέδασης αλλά και εκγύμνασης.
Oι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορούν επίσης να εξασκηθούν στο στύλο, αφού πρώτα επιβεβαιωθεί πως δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Αυτό άλλωστε ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις ασκούμενων.
Τέλος, καμία σημασία δεν έχει το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του ασκούμενου.
Σίγουρα θα είναι χρήσιμο αν κάποιος ήδη ασχολούνταν από πριν με παρεμφερές άθλημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο.
Προοδευτικά και με τον σωστό προπονητή/προπονήτρια θα βελτιωθεί τόσο σε δύναμη, όσο σε ευλυγισία και αυτοπεποίθηση!